Ervaringen

Cliënten

Marieke, 36 jaar
“Ik ben blij dat ik jou heb mogen leren kennen in deze fase in mijn leven. Je kennis heeft mij verder gebracht. Nu kan ik inzien dat het verlies van mijn ouders me veel meer gebracht heeft als alleen maar heel veel verdriet. Dit is een inzicht waarvan ik een jaar geleden nooit had kunnen bedenken dat ik dit nog zo zou voelen. Bedankt voor alles!”
Annelieke, 47 jaar
“Janet, je komt op mij over als een warm, deskundig, geinteresseerd, zeer bereikbaar gevoelsmens die heel goed kan luisteren, niets te gek vindt, goed kan reflecteren en die je neemt zoals je bent. Je hebt me kracht, inzicht, energie en gereedschap gegeven om verder te kunnen. Ik heb geleerd dat verdriet om een persoon die je mist ʻnormaalʼ is. Dat het goed is om het toe te laten in plaats van het weg te slikken, het hoort er nu eenmaal bij. Ik ben ontzettend blij dat L. me naar jou doorverwezen heeft. De ritjes naar Zutphen waren het meer dan waard. Ik sta weer op de rit en als ik weer vast zou komen te zitten, op wat voor vlak dan ook, dan kom ik graag weer naar je toe!”

Vrouw, 42 jaar
“Voor mij was het best een grote stap om mij aan te melden voor rouwbegeleiding; mijn man was op dat moment ruim twee jaar geleden overleden en ik was druk bezig mijn nieuwe leven vorm te geven. Dit leek mij goed af te gaan, althans: aan de buitenkant. Van binnen was er twijfel en nam het gevoel van eenzaam verdriet toe. Op een avond heb ik mij dan toch aangemeld en gelukkig kon ik snel terecht. Ik voelde mij direct op mijn gemak; dit komt allereerst door Janet maar ook door de fijne praktijkruimte. Een ruimte waar ik elke keer weer het idee had te kunnen landen bij mijn gevoel en stil kon staan bij de vraag: hoe gaat het nu eigenlijk met mij? Het was fijn en zinvol om het rouwproces te kunnen evalueren. Wat ik tevens helpend vond, was om te leren over rouw en de taken die hierbij horen. Zo leerde ik mijn eigen ‘rouwarbeid’ te herkennen en kon ik het beter toelaten. Janet was gedurende al die tijd aanwezig als luisterend oor, veilig baken, richtingaanwijzer en warmtevol mens. Zij heeft mij laten zien dat het lichtje in mezelf, dat door verdriet en somberheid bijna niet zichtbaar was, al die tijd is blijven branden. Daar ben ik oprecht dankbaar voor.”

Christiaan, 62 jaar
“Ik heb geleerd om mijn verdriet te laten gaan. De ijsklomp van verdriet die vanaf mijn vroegste jeugd was gegroeid in mijn binnenste, bleek ook te kunnen smelten”

Annet
“Het was voor mij een verademing bij een onafhankelijk iemand, met kennis van zaken, en ook nog een vrolijk opgewekt mens, terecht te kunnen. Janet is erg vriendelijk, openhartig, enthousiast over haar vak, eerlijk. Ik vond het fijn dat er iemand voor me was, met al die rotgevoelens. Die me kon helpen ze te duiden. Gewoon een klankbord te hebben was ook al heel fijn. En ook te ervaren dat er natuurlijk geen tijdslimiet is, zo van: nu ben je wel uitgerouwd. Het gaf me meer lucht en kracht om de dingen wat meer op mijn eigen manier te doen.”

Anoniem
“Janet is oprecht belangstellend en open, zonder oordeel. Als ik er was, was haar focus op mij gericht en dat was prettige aandacht”

Roos, 19 jaar
“Het was voor mij vooral heerlijk om elke keer even uit de wereld te gaan en echt na te denken, ook onderweg. In een gezellige ruimte met iemand praten die er oprecht helemaal is voor jou, als gebakende rust.”

Man, anoniem
“Toen ik merkte dat ik vastliep was de stap naar rouwbegeleiding niet groot. Janet was voor mij een spiegel en reflectiepunt. Om haar eigen metafoor te gebruiken: ze was mijn lichtje in donkere tijden”

Myrthe, 17 jaar
“Ik heb dit traject als heel prettig ervaren. Janet heeft mij geleerd om rust te pakken wanneer dit nodig is en dat ergens even naar terug kijken en emoties toelaten niet per se eng hoeft te zijn. De inbreng van Janet was ook erg prettig, niks moest maar alles kon. Er wordt je een spiegel voor gehouden op een prettige manier waardoor je weer verder kan.”

Lisette, 42 jaar
“Ik kijk heel positief terug op het traject. Met onder andere kijken naar foto’s, erover praten en het neerleggen van stenen, heb ik (letterlijk) gezien dat het niet niks is wat ik heb meegemaakt. Het was een stap om dit te gaan doen omdat ik vaker gesprekken heb gehad over mijn verleden. Maar ik ben nog nooit zover gekomen als bij Janet!”

Gert, 54 jaar
“Ik vond het een fijne en goede tijd waar ik met een fijn gevoel op terug kijk.
De combinatie van gesprekken en vilten was voor mij een mooie ingang om te voelen en los te laten van oude pijn.”

Anoniem, 23 jaar
“Ik kijk positief terug op het traject en begeleiding door Janet. Het heeft bij mij relatief lang geduurd voordat ik de stap gemaakt heb om dit traject te starten. Daardoor was ik best gespannen en tegelijkertijd benieuwd wat het traject zou inhouden en wat ik er aan zou hebben. Gelukkig is het mij enorm meegevallen en ben ik nu erg blij dat ik de stap wel genomen heb. Tijdens de begeleiding heeft Janet mij laten herhalen wat er allemaal gebeurd is. Door specifieke gebeurtenissen in meer detail te bespreken heeft zij mij laten nadenken over keuzes die ik destijds gemaakt heb. Door haar aanpak heeft zij mij altijd het oordeel laten maken over mijn keuzes, waarop ik, gelukkig, nu positief terugkijk”

Marijke, 57 jaar
“Ik kijk er prettig op terug, het was fijn om met iemand buiten het gezin, de familie, vrienden over het verlies van mijn echtgenoot te praten. Ze gaf me het gevoel dat ik niet gek aan het worden was. Ze gooide ankers en plaatste bakens in een traject dat voor mij zo onbekend, angstig en hartverscheurend was. Je moet het wel zelf doen, het rouwen, maar het is fijn als iemand naast je staat en je positief ondersteunt, en je de weg wijst. De omgeving geeft soms adviezen die niet op het juiste moment of niet passend zijn, een mentor zoals Janet die je helpt op deze weg is dan erg welkom. Ook het vilten was een erg bijzondere ervaring, met een mooi en dierbaar resultaat. Dank je wel Janet, voor je hulp en ondersteuning!”

Anoniem
“Voor mij was de begeleiding een belangrijke stap in het verwerken van het verlies. Janet is vriendelijk, soepel en positief. Ze kan grappig overkomen, op een volkomen ongedwongen manier, waardoor de lading wat luchtiger wordt. Erg prettig”

Annet, 59 jaar
“Ik kijk met dank terug op de begeleiding van Janet. Het was heel belangrijk voor me om me helemaal te kunnen uiten. En dat er iedere keer een uur alleen naar mijn verhaal werd geluisterd. En dat dat verdriet er mocht zijn. De inbreng van Janet vond ik warm, belangstellend en leerzaam. Ze zei niet wat ik wel en niet moest doen. Maar liet me onder begeleiding zelf denken. Stoppen met de begeleiding vond ik wel lastig. Maar ook goed dat Janet het aangaf. Ze vond dat ik zover was om deze begeleiding te stoppen. Maar ik mag altijd weer terug komen als het nodig is. Dat blijft als een ruggensteuntje voelen.

Anoniem, 47 jaar
“Ik heb de begeleiding als positief ervaren. Ik heb tools gekregen om verder te kunnen en ook tijdens het traject was het fijn dat er een onafhankelijk iemand was die luisterde en feedback gaf. Ik heb het contact met Janet als warm, persoonlijk en deskundig ervaren”

Fred, 55 jaar
“Ik zie het als een zeer waardevolle periode. Janet haar aanpak en ervaring waren daarin essentieel. Ze heeft me geholpen een weg te vinden in het omgaan met en toelaten van het verdriet. Het hanteerbaar maken van het verdriet, me zelf beter te begrijpen. Ik zal er ook zeker wat aan hebben in de toekomst.”

Collega’s

Henriette Doosje, rouw- en verliesdeskundige (BuroNazorg)
“Janet is een zeer professionele rouwbegeleider en bovenal een warm en prettig mens. Ik kan haar van harte aanbevelen”
Frédérique Groenen, Projectcoördinator Pratenoververlies.nl
“Ik ken Janet als een zeer warm en sensitief persoon. Daarnaast is zij een zeer betrokken en gemotiveerde collega. Janet heeft een groot inlevingsvermogen en stemt zich altijd goed af op de ander. De gesprekken die zij met de hulpvragers voert zijn persoonlijk en soms zeer emotioneel. Janet voert deze gesprekken op een zeer integere manier, waarbij de ander zich gezien en gesteund voelt. Ze is empathisch en denkt graag mee met de ander, zonder dat ze de regie van de ander uit handen neemt en oplossingen opdringt. Kortom een zeer professionele en bedreven collega waar ik op kan bouwen”

Désirée Böcker, speltherapeute (SEOpunt Zonlicht Zutphen)
“Ik ken Janet als een betrouwbare, goede collega, waar ik ouders en kinderen met een heel goed gevoel naar doorverwijs. Janet is als mens én professional heel betrokken, liefdevol, creatief en zorgvuldig in haar contact met de ander. Ik gun ieder, die met rouwverwerking te maken heeft, haar liefdevolle zorg en betrokkenheid als ondersteuning in dit proces.”

Opdrachtgevers

Humanitas afdeling Eemland
“Janet verzorgde voor ons een middag rouwviltwerk tijdens het Rouwcafé in Eemnes. De deelnemers hebben de workshop als buitengewoon prettig ervaren, helend en ontspannend. En de ervaring dat verwerken niet altijd betekent dat je moet praten. Ook de begeleiding door Janet werd als zeer prettig ervaren. We gaan Janet zeker vaker inzetten voor het Rouwcafé.”